כאשר אדם נפטר והוא הותיר צוואה, על אחד הזוכים עפ"י הצוואה להגיש בקשה לצו קיום צוואה לרשם הירושות.
רשם הירושות ינפיק צו קיום צוואה ועם הצו הזה היורשים יוכלו לממש את נכסי העיזבון.
כאשר אדם נפטר ולא הותיר אחריו צוואה, היורשים החוקיים (בת/בן זוג , ילדים, הורים ) יוכלו גם כן להגיש בקשה לצו ירושה המוגשת אצל רשם הירושות באמצעות עו"ד. רשם הירושות ינפיק את צו הירושה עפ"י חוק הירושה ועפ"י היורשים החוקיים של אותו אדם.
לבקשה יש לצרף מסמכים כגון תעודת פטירה, צוואה מקורית אם יש והודעות ליורשים. הבקשה כרוכה באגרה לרשם הירושות.
ההליך להוצאת הצו יכול לקחת עד שלושה חודשי טיפול אצל רשם הירושות.
צוואות:
האם אתם סומכים על החלוקה ה"אוטומטית" במסגרת חוק הירושה? כדאי שתחשבו שוב: עריכת צוואה "מותאמת אישית" בעזרת עורך דין מנוסה, תמנע סיבוכים ועוגמת נפש מהיקרים לכם.
אין להיבהל מהמילה צוואה ולחשוב כי אם עשינו צוואה אנו עומדים למות חס וחלילה.
צוואה זהו מסמך משפטי המסדיר את החלוקה של נכסיך בין יורשיך ומומלץ לכל אדם ואדם שיש לו רכוש ו/או ילדים לעשות.
זו הדרך הטובה ביותר לדעת כי החלוקה של עזבונך תעשה עפ"י רצונך.
אדם יכול לעשות צוואה מס' פעמים בחייו, כמה שירצה ואם יהיה צורך בכך כי גדלו נכסיו או השתנו יורשיו. הצוואה אשר תהיה עם התאריך האחרון ותעשה עפ"י החוק תהיה הצוואה הקובעת.
על מנת שהצוואה תהיה תקפה וחוקית יש לערוך אותה בזהירות ובמחשבה, בכתב ובפני שני עדים.
יש אפשרות גם ללא עדים והחתימה נעשית בפני נוטריון ומופקד אצל רשם הירושות.
ישנם מצבים של זוגיות פרק ב', ידועים בציבור ואף נישואים שניים שנותנים לצוואה משמעות נוספת וחשובה ביותר בכדי לשמור על היורשים שלך שיכולים להיות ילדיך מהזוגיות הקודמת.
כמו כן גם כשיש ילדים קטינים ואף בגירים הדבר מקבל חשיבות נוספת שהרי עפ"י החוק במצב בו אין צוואה הילדים הקטינים יירשמו כיורשים בנכס מקרקעין למשל ובכדי למכור אותו בן הזוג הנותר בחיים יצטרך לפנות לביהמ"ש לצורך מכירת הנכס. כמו כן גם כספים בחשבון הבנק המשותף של הנשואים יחולט לטובת הקטינים. דבר שיכול מאוד להקשות על בן הזוג הנותר.
לסיכום: כדי לשמור על החופש להחליט, למנוע משלדים בארון לחבל ברצון המנוח ולעמוד בדרישות החוק מבחינה צורנית ותוכנית – חשוב לערוך צוואה ולהיעזר בעורך דין. קיומה של הוראת צוואה שאינה ברורה (ולא ניתן לדעת מה רצון המצווה בנוגע אליה) או אינה חוקית או בלתי אפשרית, עשויה להוביל לפסילת הצוואה כולה. אמנם בית המשפט שיידרש לסוגייה יעשה כל שלאל ידו, כדי לבטל את ההוראה ה"בעייתית" בלבד, כך שיתר חלקי הצוואה יכובדו.
רצוי להתייעץ עם עו"ד, אשר ייתן פתרונות יצירתיים וייתן מענה לכל מקרה ומקרה.